Preventiva pred koronavirusom | Novice

Preventiva pred koronavirusom Preventiva pred okužbo s koronavirusom

Obvestilo za udeležence in obiskovalce, ki prihajajo na ZLU

V okoliščinah, kot je pojav nove bolezni je zelo pomembno, da se z novo boleznijo seznanimo in se opolnomočimo za samozaščitno ukrepanje. Novi koronavirus je zelo nalezljiv, najboljši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe pa je preventiva.
Pri prepečevanju okužbe s korona virusom je tako, kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, zato pozivamo vse obiskovalce in zaposlene, da dosledno upoštevajo napotke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): 
  • Roke si skrbno umivamo z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
  • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
  • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).
  • Odsvetujemo splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.
  • Prosimo vse, ki so se morda vrnili s teh območij ali bili v tesnem stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo z novim koronavirusom virusom, da ostanejo doma, o tem pa obvestijo svojega zdravnika in ne obiščejo ZLU.

KLIK--->NAVODILA ZA PREPREČEVANJE ŠIRJENJA NOVEGA KORONAVIRUSAVeč informacij jena spletni strani NIJZ:
https://www.nijz.si/sl/preprecevanje-okuzbe-z-virusom-sars-cov-2019
V ta namen NIJZ vseskozi zagotavlja aktualne informacije za splošno in strokovno javnost na spletni strani NIJZ 
www.nijz.si in kanalih družbenih omrežij, poleg tega sta vsak dan med 9. in 17. uro odprti telefonski številki za splošno javnost 031 646 617 in 031 619 118, na kateri je zdravnik na voljo za pogovor z zaskrbljenimi prebivalci in jim skuša odgovoriti na njihova specifična vprašanja.
 

Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

DELAVNICA POSLIKAVE STEKLA   Najprej se vam moram zahvaliti za povabilo na delavnico slikanja na steklo, bilo je zanimivo in ustvarjalno, posebno za mene, ki nisem posebno nadarjena za slikanje, gospa Severina je bila navdušena nad mojo kreacijo.

TEČAJ KALIGRAFIJE   Na teh tečajih nas je učila Natalija Resnik Gavez, ki perfektno obvlada kaligrafijo. Na mnogih tečajih smo se učili različnih pisav, kot so gotica, italika, karolinška minuskula in unciala.Odlično in zelo natančno nam je Natalija razložila vsako potezo črk. Do zadnjega kotička polni tečaji so priča, kakšno zanimanje je za kaligrafijo v Zasavju

TEČAJ KITAJŠČINE   Eksotičen tečaj - sem mislila, pa sem dobila prvovrstno učenje in odlično profesorico Aljo Ferme. V kratkem času, ko je ta tečaj potekal, smo dobili vpogled ne samo v kitajski jezik - mandarinščino, ampak tudi v kitajsko kulturo. Mislila sem, da je kitajščina pretežka, da bi se jo dalo naučiti, pa sem videla, da se počasi lahko daleč pride. Seveda po zaslugi Alje, ki nam je odlično razložila snov in dala domačo nalogo.Tudi tu smo postale tečajnice prijateljice, ki se še vedno tu in tam dobimo na kavi.