»Eksperimenti« na Poljskem | Novice

»Eksperimenti« na Poljskem
»Eksperimenti« smo medgeneracijska ekipa strokovnih delavcev Zasavske ljudske univerze in Vrtca Zagorje ob Savi ter prostovoljcev z izrazitim tehničnim znanjem. Sodelujemo v projektu Erasmus+ Verižni eksperiment v vrtcu.
Že skoraj eno leto potujemo po Evropi, kjer se, skupaj z mednarodnimi partnerji, učimo izdelave posamičnih verižnih členov, to znanje pa nato delimo z malimi glavicami iz zagorskih vrtcev. 
Strokovni naziv »Eksperimenti« nam je bil podan s strani predšolske skupine zagorskega vrtca s katerimi smo vsak ponedeljek izdelovali verižne člene. Skupaj z otroci smo krepili svoje tehnične spretnosti ter spoznavali osnovne fizikalne in mehanske zakonitosti.
Naša prva skupina je odšla pilit znanje v šolo, mi pa nadaljujemo svoje poslanstvo z njihovimi mlajšimi kolegi.

Zadnji teden v oktobru smo se udeležili mednarodnega projektnega treninga v severno poljskem mestu Gdansk.
Na vsakem srečanju se naučimo izdelave malo drugačnega člena in tokratni je resnično zabaven. Izdelava sprva ni delovala preveč komplicirano, a smo se precej namučili z nastavljanjem plastične spirale. Zatikalo se je tudi pri dominah. Sama izdelava je šla gladko, a postavitev domin pod časovnim pritiskom nam je delala precej preglavic. Naša naloga je bila tudi zagotoviti povezljivost vseh členov med sabo, kar nam je presenetljivo dobro odrezalo.
Člen se je na nekaterih delih malce zatikal, a nič ne de. Z rezultati smo bili zelo zadovoljni, tudi idejni oče projekta je bil na nas ponosen. Konec dober – vse dobro.

Pred nami so meseci izdelave verižnih členov v vrtcu. Mi že komaj čakamo, da podelimo novo pridobljeno znanje z najmlajšimi in se z njimi pozabavamo. Verjamem, da nas tudi oni že nestrpno pričakujejo. Zimo bomo tako preživeli v »delavnici«, rezultate našega dela bomo na ogled postavili v času spomladanskih aktivnosti.
 
Pripravila: Anja Lenart

           

Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

DELAVNICA POSLIKAVE STEKLA   Najprej se vam moram zahvaliti za povabilo na delavnico slikanja na steklo, bilo je zanimivo in ustvarjalno, posebno za mene, ki nisem posebno nadarjena za slikanje, gospa Severina je bila navdušena nad mojo kreacijo.

TEČAJ KALIGRAFIJE   Na teh tečajih nas je učila Natalija Resnik Gavez, ki perfektno obvlada kaligrafijo. Na mnogih tečajih smo se učili različnih pisav, kot so gotica, italika, karolinška minuskula in unciala.Odlično in zelo natančno nam je Natalija razložila vsako potezo črk. Do zadnjega kotička polni tečaji so priča, kakšno zanimanje je za kaligrafijo v Zasavju

TEČAJ KITAJŠČINE   Eksotičen tečaj - sem mislila, pa sem dobila prvovrstno učenje in odlično profesorico Aljo Ferme. V kratkem času, ko je ta tečaj potekal, smo dobili vpogled ne samo v kitajski jezik - mandarinščino, ampak tudi v kitajsko kulturo. Mislila sem, da je kitajščina pretežka, da bi se jo dalo naučiti, pa sem videla, da se počasi lahko daleč pride. Seveda po zaslugi Alje, ki nam je odlično razložila snov in dala domačo nalogo.Tudi tu smo postale tečajnice prijateljice, ki se še vedno tu in tam dobimo na kavi.